סכמה תרפיה - הגל החדש בטיפול פסיכולוגי

האם שיטת הסכמה-תרפיה יכולה לעזור גם לכם?

סכמה-תרפיה היא מודל של טיפול פסיכולוגי מבוסס-מחקר המשלב גישות חוויתיות, קוגניטיביות-התנהגותיות ופסיכודינמיות המאפשר לייצר שינוי משמעותי בתחומי חיים שונים ולספק למטופל איכות חיים טובה יותר בהדרגה כבר מתחילת הטיפול. מטרת הטיפול בשיטה היא לעזור לאנשים לשנות דפוסים מוטמעים כדי שיוכלו לנהל חיים מספקים יותר, עם פחות כאב וסבל רגשי. מה עוד כדאי לדעת על סכמה-תרפיה?

אז מהם עקרונות הסכמה-תרפיה?

הצרכים הנפשיים הבסיסיים שלנו כוללים את הצורך בקבלה, בבטחון, חום, אישור, יכולת לבטא את רגשותינו, ועוד. כאשר אינם מסופקים כראוי בילדותנו, נוצרים לעיתים תבניות חשיבה ורגש ודפוסי פעולה שעלולים לפגוע באיכות חיינו וביכולתנו לנהל את רגשותינו ואת קשרינו עם העולם בהמשך חיינו. דפוסים אלה אולי שירתו אותנו היטב במערכת המשפחתית שלנו כילדים, אך בבגרותנו כבר אינם משרתים אותנו היטב, ואף מפריעים לנו לחוש שביעות רצון בחיינו. דוגמאות לדפוסים כאלו כוללות דפוס של ריצוי, המנעות, תוקפנות, ועוד. סכמה תרפיה מתמקדת בזיהוי, שיפור ושינוי הסכמות שלנו, אותם דפוסי מחשבות, רגשות, זיכרונות והתנהגויות שהתפתחו כתוצאה מחוויות העבר שלנו.

בטיפול הסכמה-תרפיה, המטפל מסייע למטופל לבחון את האופן שבו חוויות עבר קשורות לדימוי העצמי שלו, לרגשותיו או ליחסים עם אחרים בחייו, וכן לזהות דפוסים מזיקים שניתן לשנות או לרפא באמצעות החלקים הבוגרים, הבריאים והחזקים שקיימים בו. דפוסים אלה מאותגרים במטרה לייצר סכמות מותאמות יותר ולפתח דרכים בריאות יותר להתמודדות עם אתגרי החיים תוך הפחתת השפעתן של הסכמות הלא-מותאמות על חייו.

מתי נולדה שיטת הסכמה-תרפיה?

שיטת הטיפול סכמה-תרפיה פותחה בשנות ה-90 המוקדמות על ידי ד"ר ג'פרי יאנג, פסיכולוג קליני ניו-יורקי שהתמחה בטיפול בהפרעות אישיות. המטרה הראשונית של השיטה היתה לטפל בחולים הסובלים מבעיות נפשיות מורכבות כמו הפרעת דחק פוסט טראומטית, הפרעה טורדנית כפייתית והפרעות נוספות. אך במשך הזמן המשיכה השיטה להתפתח עוד ועוד. מחקרים והנסיון הטיפולי הוכיחו כי השיטה יעילה לטיפול לא רק בהפרעות אלה, אלא בכל טווח הקשיים ומצבי הבריאות הנפשיים.

מה ההבדל בין סכמה-תרפיה לטיפול בשיטת CBT או שיטות טיפול אחרות?

כיום קיימת בציבור מודעות גבוהה הרבה יותר מבעבר לנושא בריאות הנפש, במיוחד עקב תקופת סגרי הקורונה שהשפיעו עמוקות על מצבם הנפשי של רבים. אחת התוצאות של מודעות גוברת זו, היא שרבים שמעו על שיטת טיפול ה-CBT, שהפכה לפופולרית מאד בשנים האחרונות, בעיקר בשל הרושם שנוצר בציבור שמדובר על טיפול קצר-מועד. שיטת ה-CBT מתמקדת ב"כאן ועכשיו" – זיהוי דפוסי מחשבה והתנהגות קיימים כדי להפחית את כאב המטופל ולשפר את איכות חייו. הדבר נעשה על ידי לימוד מיומנויות וטכניקות המסייעות למטופל לשנות דפוסי חשיבה שליליים המזיקים לו.

סכמה-תרפיה, לעומת זאת, נכנסת לעומק הנפש ובוחנת את אמונות הליבה הבסיסיות של המטופל. נעשה ניסיון לברר את מקורן בעבר כדי להבין מהיכן נובעים דפוסי החשיבה וההתנהגויות המזיקים הגורמים למטופל לחוות כאב נפשי, חרדות, דכאון וחוסר אושר. סכימות שליליות שונות מעיוותים קוגניטיביים המטופלים בשיטת ה-CBT בכך שהן אינן רק מחשבות, אלא כוללות גם דפוסי התנהגות, רגש ותחושות גופניות. טיפול סכמתי יכול להועיל לאנשים ש- CBTאינו יעיל עבורם ואינו נותן מענה מספיק לקשייהם. לעיתים קרובות מטופלים חווים פער בין מה שקורה בקליניקה בזמן טיפולים דינמיים או טיפולי CBT לבין חוויותיהם בעולם האמיתי, בעוד שבטיפול הסכמה-תרפיה מתחילים לחוות מהר יחסית את השינוי בעולם האמיתי בדפוסי התגובה, ביכולת הוויסות הרגשי ובתחושת הרווחה הנפשית, והשינוי נוטה להשתמר לזמן ארוך.

אין זה אומר שטיפול בסכמה-תרפיה הוא בהכרח ארוך-טווח יותר מאשר טיפול בשיטת CBT, אך פעמים רבות הוא יעיל מאד מכיוון שהוא מטפל בשורש הבעיה ומשתמש בחלקים הבריאים ובחוזקות של המטופל כדי לסייע לו להחלים ולחוות רגשות חיוביים כלפי עצמו, החיים והסביבה החברתית.

אילו סכמות מוכרות בסכמה-תרפיה?

בסכמה-תרפיה מזוהות שמונה-עשרה סכמות בסיסיות, ביניהן: נטישה, הזנחה, התעללות, פגימות/ בושה, בידוד חברתי, כפיפות (כניעה), פרפקציוניזם, זכאות יתר, פסימיות ותחושת כשלון, קושי בשליטה עצמית והימנעות מאינטימיות.

מה עושים בטיפול סכמה-תרפיה?

לאנשים ישנן דרכים שונות לראות את עצמם ואת עולמם שהם בדרך כלל אינם מודעים אליהן. סכמות לא אדפטיביות ולא מותאמות גורמות או משמרות את הבעיות שלנו, תחושות שליליות וקשיי תפקוד בחיינו. אנשים עם קשיים פסיכולוגיים שונים מאד בסכמות שלהם. בתהליך הטיפול, המטפל והמטופל יזהו את מפת הדרכים של נפש המטופל, ויתחילו בעבודה על הסכמות הפגומות. המטפל בסכמה-תרפיה אינו מטפל ששותק – הוא מטפל שמעורב, ועמדתו היא כשל הורה מיטיב, מכיל ותומך, אנושי וקרוב.

איך מזהים את סכמות המטופל?

המטפל עוזר למטופל לזהות את הסכמות שלו באמצעות התערבויות טיפוליות שונות. המטפל ישאל שאלות לגבי מחשבות, רגשות, זיכרונות, התנהגויות, מערכות יחסים עם אחרים וכד'. המטפל יחקור יחד עם המטופל כדי להבין מהם הצרכים הרגשיים שלא נענו, ואילו דרכים יעילות ולא-יעילות פיתח המטופל כדי להתמודד עם כך. דרכים אלו עדיין משפיעות על חיי המטופל גם בבגרותו.

המטפל יעבוד עם המטופל על שינוי הסכמות שלו על ידי חקר דרכים שונות לחשוב על עצמו או על העולם שסביבו. הם יעשו זאת באמצעות שימוש בדמיון, משחקי תפקידים וטכניקות נוספות כדי שהמטופל יוכל עם הזמן לאמץ סכמות חדשות שהן יותר מסתגלות ותומכות, וכדי לקבל מענה לצרכים שלא נענו אצלו בסביבה מקבלת ותומכת.

 

מחקרים מוכיחים כי סכמה-תרפיה היא שיטה אפקטיבית מאד לטיפול במגוון רחב של קשיים פסיכולוגיים ורגשיים. עם זאת, כמובן שאין שיטה אחת המתאימה לכל המטופלים, ולכן מטפל בעל ארגז כלים טיפוליים עשיר יוכל להתאים לכם באופן אישי את שיטת הטיפול שתהיה היעילה והמועילה ביותר עבורכם.

פוסטים נוספים

אל תחכו יותר!

צריכים לדבר, להתייעץ או ליווי בהתמודדות? השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם -