טיפול בטראומה

בכמה נקודות

"מה שעושה בנו חושך עשוי להותיר כוכבים"


ויקטור הוגו

1

לעיתים כשאנו עוברים אירוע חיים שנחווה אצלנו כזעזוע רגשי, כמאד מטלטל, מעורר אימה ופחד או רגשות שליליים עוצמתיים אחרים כמו חוסר אונים ותסכול או צער, עלולה להיווצר טראומה - תגובה קיצונית לאירוע המתרחשת בגופנו, במערכת העצבים, במוח ובמערכת הרגשית שלנו. הדבר נכון גם כאשר האירוע אינו קורה לנו, אלא למישהו קרוב מאד אלינו, ולעיתים אין מדובר על אירוע חד-פעמי, אלא על סדרת אירועים שנחווים שוב ושוב לאורך זמן ארוך.

2

טראומה עלולה לשנות באופן מהותי את אמונותיו של האדם, תפיסותיו, הדימוי העצמי שלו והאופן שבו מתייחס האדם לסביבתו ולעולם. אנשים שונים חווים אירועים דומים בעוצמות שונות, כך שאירוע שיגרום טראומה לאחד לא בהכרח יגרום לטראומה לאחר. בנוסף, לא כל טראומה תהפוך בהכרח לפוסט-טראומה. רוב הטראומות אצל בני אדם מעובדות בתוך זמן של מספר שבועות עד חודשים, ולרוב הם יחלימו באופן עצמאי. אנשים מסויימים לא יחלימו באופן טבעי, אלא יפתחו פוסט-טראומה שתלווה אותם לאורך חודשים או שנים.

3

כאשר במהלך החיים אנו חווים עלייה של זכרונות ורגשות קשים מן האירוע בתגובה להתרחשויות יומיומיות שאינן אמורות לעורר תחושות כה קשות, אנו בעצם חווים פוסט-טראומה. פוסט טראומה היא מצב שבו תהליך עיבוד האירוע הטראומטי מעולם לא הסתיים במוחנו ובגופנו, ואנו חווים אותו או חלקים ממנו כאילו הם ממשיכים להתרחש בהווה.

4

מהם הסימנים המצביעים על פוסט טראומה וצורך בטיפול?

מעבר לפחד ולחרדה שבדרך כלל חווים מטופלים עם פוסט טראומה עקב היזכרות בטראומה, לעיתים קרובות באופן בלתי מודע, קיימים סימפטומים נוספים שעלולים ללוות את ההפרעה, כגון הימנעות מפעילויות שונות וממצבים שמזכירים ומעוררים את הטראומה, פלאשבקים או חלומות מטרידים ומאיימים, מצוקה נפשית מתמשכת ואינטנסיבית, תגובות פיזיות כמו הזעות, רעידות ולעיתים אפילו אובדן הכרה או עילפון, התקפי פאניקה וחרדה, התנהגויות הרס עצמי והתפרצויות זעם, קשיי ריכוז ושינה, ועוד.

5

האם ניתן לסייע למטופלים עם פוסט-טראומה?

למרות שמדובר בהפרעה הפוגעת בתחומי חיים רבים ומקשה מאד על המטופל, פוגמת מאד באיכות חייו ולעיתים לא מאפשרת לו תפקוד יומיומי נורמטיבי, כדאי לדעת שההפרעה בהחלט ניתנת לטיפול. באמצעות כלים טיפוליים מוכחים מחקרית ניתן לסייע מאד ללוקים בפוסט טראומה בהיבטים רבים של חייהם. כיום קיימות שיטות טיפול ספציפיות לפוסט טראומה שהן אפקטיביות ביותר ויכולות לחולל שינוי משמעותי בטווח זמן סביר.

6

אילו שיטות טיפול מתאימות לטיפול בפוסט-טראומה?

בין כל השיטות המתקדמות ביותר שפותחו בעשורים האחרונים לטיפול בפוסט טראומה בולטת שיטת ה-EMDR, קיצור של Eye Movement Desensitization and Reprocessing. השיטה עושה שימוש בדרכי גישה שונות לתת-המודע שלנו, כמו למשל - תנועות עיניים מהירות מצד לצד, על מנת לגרות את שני צידי המוח בו זמנית. השיטה מבוססת על תיאוריית עיבוד המידע האדפטיבי, המסבירה כיצד זכרונות מעובדים במוחנו בזמן רגיל לעומת בזמן שאנו חווים טראומה.

כשאנו חווים אירוע טראומטי, נפגעות יכולת תפקוד ויכולת העיבוד של המוח ולכן הוא לא מסוגל לעבד את האירוע באופן מלא. בשל כך, רסיסי המידע הקשורים לאירוע אינם מאוחסנים כזכרונות רגילים. התוצאה היא שרסיסי מידע אלו נותרים תלושים ו"תקועים" במערכת באופן שלא מאפשר לעבד ולעכל אותם, ולשלבם בסיפור החיים שלנו. מכיוון שהזכרונות אינם מעובדים כראוי, הם צצים בתגובה לגירויים פנימיים וחיצוניים שאינם בהכרח קשורים לסכנה אמיתית במציאות, ועדיין גורמים לתחושת עוררות ודריכות מפני סכנה באופן מתמיד, גם במצבים בטוחים לחלוטין.

7

כיצד EMDR מסייעת ומשפרת מצב של פוסט טראומה?

באמצעות הכנות מתאימות, שיטת ה-EMDR מאפשרת להיחשף בהדרגה לזכרונות המפחידים, לחוויות ולרגשות שחווה בעת הטראומה בהקשר של הקליניקה הבטוחה ובליווי של המטפל. כך ניתן לעבד מחדש את רסיסי הזכרונות באופן שיאפשר להם להפוך לזכרונות רגילים שהמטופל מסוגל להתמודד איתם ושלא יצוצו ללא אזהרה בסיטואציות חיים שונות בהן הן עלולות להפריע לתפקוד המטופל.

8

מה מרגישים כשהטיפול עובד?

לאורך הטיפול, יחוש המטופל שהסימפטומים שלו פוחתים בהדרגה, ושהוא חווה פחות חדירות של הזכרונות המעיקים בחיי היומיום שלו. לאט לאט יתחיל לחוש בטחון רב יותר, יהיה מסוגל לחוות יותר רגשות חיוביים ולחוות קשרים בינאישיים איכותיים ומספקים יותר. גם המרכיבים הפיסיולוגיים ישתפרו, והמטופל יחווה שינה טובה יותר, פחות התקפי זעם וחרדה, פחות דחף להרס עצמי, וכו'. בסופו של דבר, מטרת הטיפול היא להביא לשחרור הטראומה ולמצב שבו המטופל מתפקד באופן נורמטיבי בחייו ומסוגל לחוות רגשות חיוביים.