הדרכת הורים

בכמה נקודות

1

הורות אינה דבר קל, כידוע לכולנו. נדרשים המון סבלנות, זמן ואנרגיה כדי לגדל ילדים, והורים רבים חווים סטרס כאשר הם מרגישים שאינם יודעים כיצד לנהוג עם ילדיהם בסיטואציות שונות. לעיתים קרובות, ההורים מתפקדים מצויין וחשים הצלחה בזירות רבות בחייהם, בעוד שדווקא מול ילדיהם בבית הם חשים חוסר אונים וכשלון.

הדרכת הורים היא כלי ייעוצי, פסיכו-חינוכי, סוג של אימון המסייע להורים ללמוד כיצד להגיב לילדיהם באופנים שיקדמו התנהגויות רצויות וחיוביות ויפחיתו התנהגויות רצויות פחות ולשפר את היחסים בין הורים וילדים בתוך המשפחה. המטרה היא שכל בני המשפחה יחוו יותר שביעות רצון מן הקשר ביניהם, הרמוניה ואיכות חיים טובה יותר.

2

קשיי ההורות בימינו

המודלים בתחום ההורות שהיו נהוגים בעבר עודדו בעיקר ערכים כגון סמכות וצייתנות, ואילו היום אנו מעוניינים לפתח כישורים אחרים. היום כולנו רוצים לגדל ילדים עם תחושת ערך עצמי ובטחון המסוגלים לפעול בעולם באופן מוצלח ולקדם את מטרותיהם תוך תחושת שמחת חיים ושביעות רצון כללית מחייהם. בנוסף, נושא הטכנולוגיה הוא עניין מרכזי כיום ביחסי הורים-ילדים, הגוזל קשב רב משני הצדדים ומפריע למילוי צרכים התקשרותיים כמו הקשבה, אמפתיה, יכולת דחיית סיפוקים ואיפוק, משמעת עצמית במשימות משעממות, וכו'. נושאים נוספים שעלולים ליצור קושי ולעורר שאלות אצל ההורים כוללים התייחסות לכעסים וריבים בין אחים, קשיים בבית הספר, קשיים חברתיים, דימוי עצמי נמוך, אבל, חרדות, וכד'.

הורים רבים חווים דילמה ומתקשים לגשר בין האופן שבו הם חונכו לבין מה שקורה היום, והם חסרים בנק פתרונות שיאפשר להם להציב גבולות וסמכות באופן מכבד, התומך בבטחון העצמי של הילדים ואינו פוגעני. הורים רבים נעים בין שני קצוות קיצוניים – מן הצד האחד מתירנות רבה, ומן הצד השני – סמכותיות יתר, נוקשות והטלת יראה.

3

מה עושים במסגרת טיפול הדרכת הורים?

בטיפול אנו מזהים את המקומות שבהם הילד מאתגר את ההורה וההורה מתקשה להישאר מווסת רגשית כלפיו. אנו עובדים על מיומנויות ובנק כלים רחב שיעמוד לרשות ההורים על מנת לאפשר להם להישאר מווסתים, אסרטיביים וגמישים באופן מותאם לסיטואציה מול הילדים. מטרת הטיפול היא לאפשר בסופו של דבר להורים לנהל סיטואציות מורכבות מול ילדיהם מבלי ליפול למלכודות שעלולות להציף אותם ויפגעו ביכולתם לתפקד מול הילדים באופן המיטבי..

במסגרת הטיפול, אני כמטפלת, מקשיבה לחזון ההורי שלכם, לערכים החשובים לכם כהורים, ומזהה את החוזקות והמשאבים של המשפחה שניתן לגייס לצורך שיפור המצב, כמו למשל יכולת משחקית, יצירתיות, תקשורת, אהבה, טקסים משותפים, ועוד. ביחד, נבדוק מהם המקומות בהם אתם מתקשים להנהיג את המשפחה, ובאיזו מידה הצלחתם לייצר רשות הורית ושיתוף ביניכם שאליהם כל אחד מכם מביא איכויות משלו. עם הזמן, נפתח בנק כלים המתאים לצרכים שלכם, כדי שבשעת קונפליקט או לחץ תוכלו לשלוף את הכלי המתאים לטיפול במצב.

4

למה לבחור בהדרכת הורים?
מה ההבדל בין טיפול פסיכולוגי הדרכת הורים?

כבני אדם, אנו צומחים ונפצעים בתוך קשר. ההורה הוא הקשר המשמעותי ביותר של הילד, עמו הוא מבלה את הזמן הארוך ביותר יחסית לכל אדם אחר. הבית משמש למעשה כמגרש אימונים עבור הילד לבניית כישורי חיים. תפקיד ההורה, מלבד לספק חום ואהבה, הוא להציב גבולות מציאותיים, לתווך את העולם לילד באופן שיוכל להתמודד איתו ולאמן אותו להתמודד עם תסכולים ועם רגשות לא נעימים. כאשר יש קשיים באווירה בבית וקושי בוויסות רגשי אצל הילד, גם אם יקבל טיפול פסיכולוגי מן המטפל הטוב ביותר, יחזור בסופו של דבר למערכת הביתית, בה הוא ממשיך לחוות את אותם דפוסי הקשר המשפיעים על התנהגותו. בתהליך הדרכת הורים אנו מכוונים זרקור לדפוסים אלו ומתוך כך לומדים כיצד להתיר את המקומות המאתגרים ולייצר דפוסים בריאים ואווירה משפחתית טובה תוך שאנו מעצימים את יכולתו של ההורה להיות בוגר חיובי המהווה דוגמה לחיקוי מבחינת יכולת וויסות רגשית. כאשר ההורה עצמו מווסת רגשית, הילד מווסת רגשית.

5

כמה אפקטיבית הדרכת הורים?

ישנן הוכחות מחקריות רבות לכך שלהדרכת הורים השפעה מיטיבה בהפחתת סטרס הורי והתנהגויות לא רצויות של הילד. מדענים הוכיחו שיפורים בכישורים ויכולות הורים שעברו הדרכה. ילדים שהוריהם עברו הדרכה הורית הראו שיפור ניכר בהתנהגותם. ברגע שההורה יודע כיצד לפעול, הדבר מחזק את בטחונו העצמי ואת תחושת השליטה שלו בסיטואציה, והדבר מסייע לו להישאר מווסת כל העת מול הילד. הילד חש שהוא יכול לסמוך על ההורה. השינויים הללו גוררים עמם גם התקרבות רבה, התחממות הקשר, אינטימיות רבה יותר ותחושות חיבור והרמוניה בתוך המשפחה. מתפתח ערוץ תקשורת חיובי שילווה את הילד עד לבגרותו ובמהלך כל חייו. ילדים שיש להם קשר טוב עם הוריהם הם בעלי דימוי עצמי טוב יותר, תחושה טובה יותר לגבי עצמם, מצליחים לפתח קשרים בינאישיים טובים יותר בבגרותם וחווים פחות בדידות.